čtvrtek 14. června 2012

OSM 1 Úvod

Stalo se vám někdy, že jste v mapě našli chybu, nebo vám v mapě něco chybělo a nemůžete s tím nic moc dělat ? S OSM to už není problém. Proto jsem se rozhodl napsat pár podrobných návodů jak s přispíváním do OSM začít.

OSM (Open Street Map) jsou svobodné mapy, fungující na podobném principu jako Wikipedie. Jejich obsah je možné libovolně měnit a přidávat. Takto vzniklé mapy je potom možné bezplatně použít pro různé projekty, do gps navigací, nebo k tisku.


 

OSM začínalo v podstatě od nuly. OSM tu už ale pár let je a od svých začátků se hodně posunulo. Jak podrobně jsou některé místa zmapovány závisí na uživatelích ochotných do OSM přispívat. Proto jsou některé místa zmapovány hodně do podrobna a nevyrovná se jim ani kdejaká komerční mapa, ale jsou i místa, kde toho moc jiného než hlavní silnice a jména vesnic nenajdete.

Pro OSM není možné použít a překreslovat již existující mapy ani foto-mapy bez svolení autora, proto na to myslete, jinak riskujete, že vaše snaha bude smazána. Takový způsob tvorby map by byla navíc docela nudná záležitost, existuje mnohem zábavnější způsob. Vemte GPS navigaci, zapněte logování trasy a vyražte do terénu na kole nebo pěšky. Vaše pozice se bude v určitém časovém intervalu ukládat a z takto získaných dat můžete v PC zobrazit vaši trasu.

Jak si vedou OSM oproti ostatním mapám můžeme porovnat na http://tools.geofabrik.de/mc/.

 První se podíváme jak vlastně mapy OSM vypadají. Hlavní stránka projektu je http://www.openstreetmap.org/. K dispozici je několik vrstev, nás bude zajímat standardní vrstva tzv. Mapnik a cyklistická mapa. Jelikož jsou data z OSM ke stažení, vzniká mnoho projektů které je využívají.

http://mtbmap.cz/ - cyklistické, mtb a turistické trasy (pouze ČR)
http://hikebikemap.de/ - trasy pro turistiku a bike
http://hiking.lonvia.de/cs/ - turistické trasy
http://cycling.lonvia.de/cs/ - cyklistické trasy
http://mtb.lonvia.de/cs/ - mtb
http://skating.lonvia.de/cs/ - inline
http://openrouteservice.org/ - plánování cesty
http://osm.kyblsoft.cz/3dmapa/ - izometrická 3D mapa (pouze ČR)
http://wheelmap.org/ - dostupnost pro vozíčkáře
a další...

Více informací na wiki http://wiki.openstreetmap.org/

Tohle byl trochu seznamovací článek, v příštím díle se podíváme jaký software se dá použít a zkusíme v mapách provést nějaké změny.

Žádné komentáře:

Okomentovat